DELO NA DALJAVO

V sledeči mini seriji blogov, se bomo posvetili eni izmed najbolj aktualnih tem na področju dela v letu 2020. Vsi smo zanj že slišali, nekateri celo izkusili. Vsekakor pa je iz zapisov, ki so nastali na to temo razvidno, da delo na daljavo postaja nova norma, nova realnost. 

Kaj delo na daljavo zares pomeni? Kako poteka? Kaj so prednosti in slabosti? Na kaj moramo biti še posebej pozorni? Odgovore na ta vprašanja in še vrsto drugih, vam razkrijemo v prihajajočih blogih. Prijetno branje!

Začnimo na začetku. 

Delo na daljavo (ang. remote work) pomeni enako opravljeno delo, s to razliko, da ljudje dela ne opravljajo iz pisarne, vendar delajo na lokaciji, ki najbolj opiše njihov življenjski stil in želje, ki jih imajo. Za nekatere, to seveda lahko pomeni tudi delo iz pisarne. Vendar tovrstno delo, ni naša današnja tema.

Delo na daljavo ne pomeni nujno dela od doma. Posameznik se lahko sam odloči za mesto, kjer je sam najbolj produktiven. Seveda je to lahko domača pisarna, lahko pa gre tudi za delo na poti ali iz lokala. V tujini poznamo tudi skupne delovne prostore (ang. coworking spaces), ki niso omejeni na zaposlene posameznega podjetja. Za tako delo se uporablja izraz coworking, ki nima uradnega prevoda, zato bomo za namene tega zapisa uporabljali kar angleški izraz.

Kaj je coworking?

Coworking je, kadar se ljudje zberejo v nevtralnem prostoru, da bi neodvisno drug od drugega, delali na različnih projektih ali v skupinah na istih projektih. Od običajnega pisarniškega delovnega prostor, se praviloma razlikuje v tem, da ljudje v coworking okolju načeloma ne delajo za isto podjetje. Prostori za coworking ponujajo enako udobje, kot bi ga našli v tradicionalni pisarni, skupaj s številnimi nadgradnjami. Glavna razlika je fleksibilnost, saj vam ni treba podpisati dolgoročnega zakupa v coworking prostoru.

Vsak tovrsten prostor potrebuje osnove, kot so WiFi, tiskalniki, običajno tudi kakšno bolj zasebno konferenčno sobo. Pri nekateri so na voljo tudi čaj, kava in prigrizki. Spet drugi imajo zagonske vire, digitalna sredstva, pa tudi trenerje in svetovalce. V coworking prostorih pa lahko najdemo tudi 3D-tiskalnike in drugo tehnologijo, do katere morda ne boste imeli vedno dostopa. 

Po definiciji Wikipedije:

Takšne delovne prostore imamo tudi v Sloveniji, za najbolj radovedne pa dodajamo še nekaj povezav.